• Lees voor
  • Contrast

Verhalen van cliënten

Aan de hand van verhalen van cliënten laten we zien hoe cliëntondersteuning het verschil kan maken. Zo ziet u wat het voor mensen betekent om weer zelf de regie te voeren en weer mee te doen. Hieronder kunt u de verhalen lezen van Ernst, Carola, Claudia en Chadrick.
 

Ernst

Ik heb mijn financiën weer op orde. Ik doe weer mee!

Ernst is 45 jaar. Hij heeft autisme en is moeilijk lerend. Voor zijn twee jongste kinderen heeft hij een co-ouderschap met zijn ex-partner. Hij liep vast bij de opvoeding en vroeg hulp. Zijn cliëntondersteuner vermoedt dat er meer aan de hand is.

Ernst blijkt een schuldenprobleem te hebben. Hij overziet zijn financiën niet en begrijpt niet wat er moet gebeuren. Zijn cliëntondersteuner regelde bewindvoering. Dat gaf Ernst rust om aan zichzelf te werken. Ook had ze een coördinerende rol bij het aanvragen van opvoedondersteuningen hielp ze bij het vinden van een dagbesteding op een zorgboerderij. Nu ontstaat er meer ruimte bij Ernst om bijvoorbeeld in de toekomst een cursus ‘Omgaan met geld’ te volgen.

Ernst: ‘Voordat ik cliëntondersteuning kreeg, zat ik er echt doorheen, ik was depressief en wist niet hoe ik verder moest. Ik dronk hele dagen koffie en kwam niet vooruit. Nu sta ik ’s ochtends vrolijk op. Ik ben blij dat het thuis weer goed gaat met de kinderen en dat mijn financiën straks weer op orde zijn.’

'Er zijn weer lichtpuntjes in mijn leven. En ik heb weer een doel. Als ik terugkijk, heb ik veel bereikt.

Lees het verhaal van Ernst ikdoeweermee.nl

 

Carola

Mijn netwerk is versterkt en ik kan op eigen kracht weer verder. Ik doe weer mee!

Carola is 43 jaar. Ze heeft fibromyalgie en is chronisch vermoeid. Door haar ziekte heeft ze veel pijn. Ze raakte in een isolement, kwam de deur niet meer uit en werd depressief. Na advies van een vriendin kwam ze bij MEE terecht.

Carola: ‘Ik dacht dat een scootmobiel de oplossing was en vroeg mijn cliëntondersteuner Miriam mij daarmee te helpen. Maar Miriam signaleerde direct dat mijn vraag om

hulpmiddelen een schreeuw was om andere hulp. Zij zag dat ik veel depressiever was dan ik liet zien. Door de juiste vragen te stellen kwam ze achter de kern: ik accepteerde mijn ziekte niet en durfde geen hulp te vragen. Miriam vermoedde dat mijn netwerk uitkomst kon bieden. Ze hielp mij mijn netwerk in te schakelen en te versterken.’

Cliëntondersteuner Miriam: ‘We hebben gewerkt vanuit de visie en werkwijze van Sociale Netwerk Versterking. Je kijkt dan heel breed naar de situatie van de cliënt. Door deze aanpak komt de essentie van het probleem snel boven tafel. Vervolgens kijken we naar de toekomst en maken we samen een plan. Ik word vaak verrast door de creatieve oplossingen van het netwerk zelf.’

'Zonder mijn cliëntondersteuner zat ik nog steeds binnen. Of was ik opgenomen.

Lees het verhaal van Carola op ikdoeweermee.nl

 

Claudia

Ik heb een baan met leuke collega’s. Ik doe weer mee!

Claudia is 20 jaar en moeilijk lerend. Ze werd gepest, spijbelde veel en zat op verschillende scholen waar ze steeds vastliep. Daardoor kreeg ze een negatief zelfbeeld en werd ze erg onzeker. Nu zit ze op het praktijkonderwijs en wordt ze begeleid door een cliëntondersteuner. Ze loopt inmiddels stage, een belangrijke stap op weg naar een betaalde baan.

Samen met haar ouders en cliëntondersteuner Marcel heeft Claudia een toekomstplan gemaakt. Daarin staat wat Claudia wil bereiken, wat haar mogelijkheden zijn en wat ze nodig heeft om die doelen te realiseren. Marcel legt ook de verbindingen met alle betrokken partijen, zoals het UWV, school, de werkgever, de zorginstelling en andere hulpverleners.

Claudia: ‘Marcel heeft mij geholpen bij het zoeken naar stages. Hij ondersteunde mij en ging mee naar stagegesprekken. Ook bij beoordelingsgesprekken is hij erbij. Hij zegt vaak  positieve dingen over me en dat is fijn om te horen. Complimenten doen me goed.’

Mijn grootste droom is mijn eigen geld te verdienen. Daar heb je wel zelfvertrouwen voor nodig. Dankzij Marcel heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.

Lees het verhaalvan Claudia op ikdoeweermee.nl

 

Chadrick

Ik voel me weer fijn op school en thuis. Ik doe weer mee!

Chadrick is 8 jaar. Hij heeft een vorm van autisme en dat zorgde voor ernstige gedragsproblemen. Er waren veel conflicten thuis en op school. Zijn ouders liepen vast in de opvoeding. Het gezin kwam er met andere hulpverleners niet uit. De GGD zette ze op het spoor van cliëntondersteuning. Al snel bleek dat er ook nog andere problemen thuis waren, zoals schulden.

Nadat bij Chadrick autisme was vastgesteld, bekeek cliëntondersteuner Jan-Peter samen met Chadrick en zijn ouders de verschillende mogelijkheden om de wereld voor Chadrick overzichtelijker te maken. Zo kregen de ouders handvatten om beter met Chadrick om te gaan. Ook gaf Jan-Peter informatie en uitleg op school over autisme en gedragsproblemen, wat zorgde voor meer begrip.

Moeder van Chadrick: ‘We kunnen nu veel beter met Chadrick omgaan. Jan-Peter voelde onze stress en overbelasting aan. Hij regelde iemand die ons kon helpen om onze financiën en administratie weer op orde te krijgen. Ook dat gaat nu veel beter.’

Cliëntondersteuner Jan-Peter: ‘Het gezin pakt steeds meer zelf op. Ze proberen eerst zelf te bellen met instanties. Als ze er niet uitkomen, staan wij ze bij.

Lees het verhaal van Chadrick op ikdoeweermee.nl